Historic Kokořínsko 2014

2014-02-15
   Před pěti roky jsme s panem Alešem Hodoušem uspořádali první ročník veteránské jízdy pravidelnosti Historic Kokořínsko. Soutěž se ujala a 6. - 7. února 2015 odstartuje již šestý ročník, jehož centrem bude opět  v  autokemp ve Mšeně. 
   Jako první přišel s nápadem zimních veteránských akcí pan Milan Bumba, který vlastně založil tradici těchto soutěží. V letech 2008 a 2009 pořádal na Liberecku dva ročníky Severočeského Monte Karla. Pak se ale orientoval spíš na jarní a letní akce, a tak vlastně vzniklo Kokořínsko Historic. K prvnímu ročníku přijelo do Lobče třicet posádek z 36 přihlášených. Nejstarším automobilem byla Škoda Tudor Miroslava Krejsy, který si také dojel pro první místo. Bývalý zaměstnanec Peugeot ČR pan Yoann Nikodem přivezl Peugeot 404 Cabrio, ale největším hrdinou byl Aleš Egidy s otevřeným automobilem Hvězda 1200. Společně s Markétou Bukolskou je nezastavilo ani vyloženě zimní počasí.
   O rok později se zrodila Historic Jizera v Železném Brodě a v minulých letech přibyly ještě Historic Krkonoše a Historic Želiv. Tím mohl také vzniknout Seriál Historic. Absolutními vítězi Seriálu Historic 2014 se stali Miloš Kašpar a Marie Janáková s Austinem 1275 GT, kteří také zvítězili v Historic Jizera v Železném Brodě a Historic Želiv, druzí dojeli v Historic Kokořínsko. Druhé místo patří Aleši Urbanovi a Markétě Viktorínové, jenž si odvezli zlatý věnec z Historic Kokořínsko. Třetí příčku vybojovali Václav Mráz a Hana Zemanová, vítězové z Historic Krkonoše.
   Historic Kokořínsko  zahájí další ročník Seriálu Historic 2015 v jízdě pravidelnosti historických vozidel vyrobených do roku 1985.  „Doufejme, že letos nás zima  obdaruje  sněhovou  nadílkou, aby to byla  opravdová  zimní soutěž.  Věřme, že i tentokrát se sjede velmi zajímavé startovní pole, snad ještě početnější, i přestože vyhláška nařizuje použití zimních pneumatik. Jízda pravidelnosti začne páteční večerní etapou, na kterou naváže sobotní etapa, rozdělena na dvě části,“ říká Aleš Hodouš.
   Historic Kokořínsko 2015 je jízda pravidelnosti historických osobních automobilů vyrobených do roku 1985. Automobily mladších ročníků se mohou přihlásit jen po dohodě s pořadatelem. Trať bude rozdělena do tří etap s celkovou délkou cca 300 kilometrů. Pojede se podle šipkového itineráře po silnicích II. a III.třídy a na celou trať bude stanoven jízdní průměr do 40 km/h. Do každé etapy jsou zařazeny zvláštní zkoušky pravidelnosti s jízdním průměrem do 40 km/h a tajné průjezdní kontroly. (Jízdní průměr může být dle okolností ještě upraven dle klimatických podmínek)

Časový harmonogram Historic Kokořínsko 2015
Pátek 6. února 2015
Přejímka:  Mšeno 15.00 - 16.00 h
Rozprava: Mšeno (autokemp) 17.00 h
Start I etapy Mšeno: 17.30 h 
Cíl I. etapy autokemp Mšeno:  20.30 h

Sobota. 7 února 2015
Start II. Etapy Mšeno: 9.00 h
Cíl II. Etapy Mšeno (autokemp): cca 17.00 h

   Uvidíme, jak bude pokračovat Seriál Historic v příštím roce, který se stále potýká s nízkým počtem soutěžících. Nejvíce se jich sešlo na úvodním podniku ve Mšeně, kde startovalo čtyřicet posádek. V Krkonoších, kde byl pořadatelem Karel Vodochodský (za sezonu vystřídal Toyotu, Wartburg, Trabant), jich bylo už jen dvacet, v Železném Brodě (hlavní pořadatelé Jan Hudský a manželé Bryknarovi objíždějí celý seriál) pak 23 ze třiceti přihlášených a v Rally Želiv jen sedmnáct. Těžko říct, proč není o tento druh soutěží u nás zatím zájem. Možná jejich délka až 350 kilometrů, možná málo úseků na pravidelnost?
   Vzhledem k nízkému počtu účastníků stojí pořadatelé často před otázkou, zda soutěž vůbec pořádat, aby s lidového startovného vůbec pokryli nejnutnější náklady.

Celkové pořadí 2014
1. Miloš Kašpar – Marie Janáková         Austin Mini 1275 GT         70 
2. Aleš Urban – Markéta Viktorinová Audi Coupe GT                 60 
3. Václav Mráz – Hana Zemanová         Škoda 100                         52 
4. Karel Vodochodský – Adéla Vlková Toyota, Wartburg, Trab 48 
5. Jan Žlábek – Petr Heřman         Audi Coupe Quattro         41 

text a foto J. Lasík - www.eurooldtimers.com
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Previous report Back to list Next report
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
Friday 19.4.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt