Terezín 2016

2016-05-14
   Od roku 1994 je veteránská akce s názvem Terezín 2016 spjata s motoristickou výstavou Tempo, která probíhá na litoměřickém výstavišti Zahrada Čech. Akci založil v roce 1984 Veteran Club Velemín za účasti 34 vozidel a pořádá ji do dnešních dnů.
   Přestože počasí srazu nepřálo, tak ohlas veřejnosti byl tak velký, že o rok později byl sraz už mezinárodní, přijelo 68 vozidel, přičemž polovina byla z tehdejšího východního Německa.
   Byli jsme tady už několikrát, ale letos jsme napočítali žalostně málo předválečných automobilů, které patří zpravidla k ozdobám veteránských srazů, i když běžné návštěvníky často zajímají vozy tak třicet až čtyřicet let staré. Mohli bychom říct, že do Litoměřic přijelo letos sedm statečných, přičemž nejstarším byl Chrysler 50 roadster z roku 1925 pana Zdeňka Lipše, následovaly Praga Piccolo (1926) pana Jaroslava Doležala a malý BMW Dixi (1928) pana Karla Petschke. Další směsice automobilů pocházela už z mladších let, a mezi škodovkami si mohli diváci připomenout historii například Triumphu Spitfire, Fiatu 850 Berlina nebo 500, Peugeotu 304 Cabrio, Datsunu 300 ZX nebo málo známé Toyoty MR2.
   Vedle šesti desítek historických automobilů tvořilo zbytek startovního pole pětatřicet motocyklů, z nichž patnáct mělo v technickém průkazu datum výroby do roku 1949. V minulosti tradičně jezdili na Terezín i němečtí veteránisté, letos ale jen s motocykly AJS 500, Victoria KR 20, BMW 500, Sunbeam nebo EMW 35/3. Čestnou jedničku nemohl být nikdo jiný než Karel Horký se svým Böhmerlandem 600, z roku 1927.
   Mezi účastníky nechyběla ani paní Libuška Šulcová se „sajdou“ BSA. Několik dní před Terezínem oslavila kulaté životní jubileum, ke kterému si nadělila knížku „Měl jsem motocykl rád“. Neuvěřitelně vitální dáma nevynechá snad jedinou příležitost, aby se každý víkend někde nesvezla.
   Třiatřicátý ročník úspěšně zakončila orientační jízda okolím Litoměřic a snad jediným přáním jednoho z pořadatelů pana Vratislava Krále je, aby příští rok dorazilo více předválečných automobilů. Za svoji obětavost by si to jistě zasloužili.

Text a foto J.Lasík - www.eurooldtimers.com
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Previous report Back to list Next report
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
Friday 26.4.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt