Škodovky na Sachsen Classic 2014

2014-08-22
   Na trati dvanáctého ročníku Sachsen Classic bylo k vidění devět historických automobilů značky Škoda, přičemž některé pocházely z muzea Škoda, další od německých sběratelů.
   Sachsen Classic začínal letos ve Zwickau, kde byl i start druhé a třetí etapy a končil po…kilometrech tentokrát v Lipsku. Trať opět vedla nejen saskou krajinou, ale zavítala na české území. Proto byly při zastávce v Karlových Varech k vidění ještě čtyři další klasické modely značky ŠKODA, včetně repliky Voituretty A z roku 1905.  Laurin & Klement Typ S z roku 1911 představuje naopak velkosériový automobil, vyráběný v různých variantách až do roku 1924. Vůz ze série s označením S je osazen motorem o objemu 1771 cm³ a výkonu 14 k. V Karlových Varech byly vystaveny vozy ŠKODA 645 z roku 1930 a restaurovaný sportovní vůz ŠKODA 966 Supersport z roku 1950.
   „Pro mnoho tisíc diváků nadšených skvělou saskou automobilovou historií je Sachsen Classic skutečným vrcholem sezony. Letos to platí zejména pro značku ŠKODA díky odbočce na české území, takže zde ŠKODA bude hrát vlastně i na domácí půdě. To je dostatečný důvod pro to, abychom do závodu poslali tolik klasických vozů, kolik se ještě takovéto rally veteránů nezúčastnilo,“ říká člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje Dr. Frank Welsch. Sám absolvoval Sachsen Classic ve žluté Škodě 1101 Tudor, z roku 1948. (S velice podobným modelem, ale s výkonnějším motorem startoval Víťa Kodym z oddělení komunikace sponzorig a classic Škoda Auto)
   Nejstarším automobilem na trati byl Laurin & Klement 110 - Škoda z roku 1925. Tento vůz byl milníkem v historii značky, neboť jeho výroba začala v roce sloučení firmy L&K s tehdejším strojírenským podnikem ŠKODA. V letech 1925 až 1929 bylo vyrobeno na tři tisíce kusů. Automobil, který se zúčastnil Sachsen Classic pochází z první výrobní série a nese proto pouze znak L&K. Čtyřválec o objemu 1,7 litru dosahoval výkonu 18 k. Za volant usedl Michal Velebný, šéf renovátorské dílny.
   Luxusní automobily třicátých let reprezentovala šestiválcová Škoda 645, kterých bylo v letech 1929 až 1934 vyrobeno pouze 758 kusů.  Vůz řídil sedminásobný německý mistr v rally a mj. také účastník českých rallyesprintů Matthias Kahle, který patří k pravidelným účastníkům veteránských jízd pravidelnosti.
   Ve škodovce se objevil i další soutěžní jezdec, teprve 23letý Sepp Wiegand, který si zkusil, jaké je to řídit Škodu 110 Spartak  z roku 1957 s 1,1 litrovým čtyřválcem o výkonu 29 k. V současné době je Sepp Wiegand se Škodou Fabia S2000 na druhém místě v průběžné klasifikaci Mistrovství Evropy. „Je to skvělá příležitost spojit motorsport s atraktivní akcí, které se účastní klasické vozy. Velmi mne těší, že se ve své vlasti zúčastním této skvělé akce s vozem ŠKODA 440 Spartak. Je to skok do minulosti: Auto je asi třikrát starší, než jsem já“. O týden později startoval už na Barum Czech Rally.
   Vraťme se ještě do roku 1937, kdy byla vyrobena vysoce elegantní Škoda Popular Monte Carlo na oslavu Rallye Monte Carlo, který o rok dřív dojel na druhém místě. Na základě úspěchu vyrobila Škoda exkluzivní sérii sedmdesáti kusů s řadovým čtyřválcem 1,4 litru o výkonu 22 k. S vozem, který budil zaslouženou pozornost, jeli Michael Oeljeklaus (člen představenstva společnosti Škoda za oblast výroby a logistiky) a Peik von Bestenbostel (šéf komunikace Škoda-Auto).
   Výčet škodovek z Teamu Škoda Classic doplňovaly ještě model 1200 Sedan a kupé 110 R řízené Paul Janoschen Ersingem, který společně se zkušeným spolujezdcem Peterem Göbelem skončil na celkovém čtvrtém místě. Víťa Kodym s Tudorem obsadil mezi 180 posádkami velice pěkné 17.místo.

Text a foto: J. Lasík - www.eurooldtimers.com
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Previous report Back to list Next report
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
Thursday 28.3.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt