Široký Důl u Poličky 2012

2012-07-07

   V loňském roce jsem náhodou zaparkoval svůj historický automobil na náměstí v Poličce. Po procházce po tomto velmi pěkném historickém městě obklopeném hradbami jsem našel na sedačce pozvánku na první ročník setkání historických vozidel do Širokého Dolu, který se nachází nedaleko. Jelikož veterány z této oblasti moc neznám, vypravil jsem se tam. Jak to dopadlo, se můžeme dočíst v loňské reportáži zde
   S očekáváním jsem proto vyrazil i letos. Můj loňský MG byl naharazen sovětským Gazem 69, který byl mj. jediným zástupcem tohoto typu na srazu. Zato motocyklů bylo moc a moc. Vpodstatě se to nedalo spočítat, ale můj hrubý odhad je kolem tří set. Od předválečných strojů, přes snad všechny typy poválečných Jaw a ČZ v různých objemech, provedeních, variantách až po stroje ze 70. let. Motorky s přívěsnými vozíky PAV případně se sajdami či bez nich. Většinou precizní renovace, krásné původní stavy v nádherné dobové patině, ale bohužel i pár pojízdných vraků, případně renovace dle barevné fantazie majitele. Naštěstí tyto neveterány byly spíše vyjímkou. To vše se narovnalo do několika řad na louce za vesnicí. Pořadatelé měli pro všechny motocykly zajištěno bezpečné stání v podobě široké dřevěné podložky, prostě mysleli na všechno. Vedle českých strojů přijely snad všechny známější zahraniční značky, z nichž převažovaly motocykly anglické a německé. V dalších dvou, třech řadách stály vyrovnány automobily. Většinou poválečné, ale z prvorepublikových se objevilo pár Tater typu 12, 57, 57a, zahlédl jsem Zbrojovku Z4 druhé serie, DKW Front, Praga Piccolo. Dobu císaře pána pamatoval americký Ford T, který byl asi nejstarším vozidlem srazu. Nechybělo Aero 662 pana Pavlišty, který v přestrojení za cestovatele a lovce trofejí připomenul slavné cesty vozů Aero do Afriky počátkem 30. let. Zvukovou kulisu veškerému dění vytvářelo několik blafajících stabilních motorů.
   Před polednem se vydala kolona všecho, co v ten moment jelo, na projížďku. Sice vedla po vedlejších cestách, ale ukočírovat pořadatelsky tři stovky strojů je opravdu náročný úkol. Kolona dlouhá x km, tempo přizpůsobené těm nejpomalejším. Nicméně pro účastníky nevšední zážitek a pro místní obyvatele vesnic nádherná podívaná spestřená modrým vonným dýmem z převážně dvoudobých motorů českých motorek.
   Po návratu na místo setkání čekala na účastníky dvě prasátka na rožni a následovala bohatá tombola, kde první místo byl historický motocykl ČZ 175. Později přišla na řadu hudba a společenský večer, jak jinak plný debat o všem co je staré a jezdí.
   Takže za rok opět na stejném místě? Ale jestli se to tak bude vyvíjet i dál, tak aby pořadatelé rovnou nachystali nějaké to pole, aby se tam vše vešlo.

Mgr. Tomáš Kunštátský - www.eurooldtimers.com

Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
 
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Previous report Back to list Next report
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
Friday 19.4.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt