Hupmobile Roadster S

Veterán

   V loňském roce uplynule 100 let od založení dnes už zapomenuté americké značky Hupmobile. Přitom ještě v roce 1932 jí patřilo 13. místo na trhu v USA.

  Jediný dochovaný automobil této značky na našem území vznikl přesně před osmdesáti roky a vlastní jej pan Jiří Lněnička. Jedná se o dvoudveřový otevřený roadster – Typ S, určený původně pro velkopodnikatele z Nového Bydžova a v rodině Lněničků je již 43 let. V roce 1966 jej totiž koupil otec pana Lněničky od svého kolegy – pilota ČSA za necelých osmdesát tisíc korun. A hned začal s postupnou renovací do podoby, v níž jej můžeme vídat dnes.
   K zajímavému setkání došlo v roce 2008 při Auto Štangl Bohemia Rallye, kdy nám Jiří Lněnička zapózoval i se svým vzácným vozem u dopravního letadla Tupolev, s nímž létal právě jeho tec.
   Roadster S poháněl vpředu uložený kapalinou chlazený řadový šestiválec o objemu 3,5 litru s výkonem zhruba 70 k při 3200 otáčkách za minutu, což vozu zaručovalo největší rychlost 120 km/h. Jde o klasickou americkou koncepci s pohonem zadních kol a třístupňovou mechanickou převodovkou se zpátečkou. Síla motoru je tak velká, že bylo možné rovnou zařadit trojku a bez problémů se rozjet. Motor má velmi tichý chod díky rozvodovému řetězu v olejové lázni. Na sto kilometrů spotřeboval asi 18 litrů benzinu.
   „Podle mých informací je tento vůz jediný ze dvou exemplářů dovezených do Evropy, druhý údajně skončil v Paříži. Jde v podstatě o prototyp, neboť elegantní karosérie včetně sportovních úprav byla vyrobena na zakázku u firmy Raulang. Na tehdejší dobu na ní najdeme hodně módních prvků jako jsou drátěná kola, provedení blatníků nebo dvojité nárazníky včetně koženého čalounění“, vysvětluje původ vozu Jiří Lněnička.
   Podvozek tvořily dvě tuhé nápravy odpružené podélnými půleliptickými listovými pery doplněné hydraulickými pákovými tlumiči. Na všech kolech jsou mechanické bubnové brzdy.
   Díky profesionální zručnosti rodiny Lněničků se podařilo sportovní roadster zachránit a můžeme jej obdivovat na nejrůznějších veteránských akcích, z nichž si odvezl už řadu vítězství.

Z historie
   První Hupmobile – malý otevřený sportovní vůz – vytvořil Robert Craig Hupp, jenž mimochodem už předtím pracoval také pro Ford a Oldsmobile, za podpory E.A. Nelsona v roce 1908. Oficiálně jej představil o rok později na detroitském autosalonu s názvem Hupmobile Runabout 2.8 s dvoustupňovou převodovkou s přímým řazením. Stál jen 750 dolarů a s dvanácti tisíci prodanými kusy přinesl firmě značný úspěch. V témže roce Hupp z podniku odešel, aby založil RCM a zavedl třístupňovou převodovku. V roce 1925, kdy po několika obměnách skončila výroba původního modelu, vyjel první řadový osmiválec E-1, který v následujícím roce vystřídal typ A-1, šestiválec 3.2 s postranními ventily.  V roce 1929 koupil Hupmobile ještě firmu Chandler, a mohl tak začít vyrábět automobily nejen v Detroitu, ale také v jeho závodech v Clevelandu.
   Počátkem třicátých let byly v nabídce hlavní tři typy – šestiválec S (70 k), osmiválec C (100 k) a osmiválec H (133 k). Automobily se vyznačovaly dobrou technickou úrovní a spolehlivostí. Měly pěkné karosérie, a oproti jiným značkám nebyly ani drahé. Přesto zájem veřejnosti stále klesal. Během hospodářské krize produkce dokonce poklesla z 50 000 na pouhých 18 tisíc vozů.
   V roce 1936 firma zredukovala výrobu na čtyřlitrový šestiválec a pětilitrový osmiválec, vozy měly hydraulické brzdy na všech kolech. Ovšem v následujícím roce byly výrobní závody uzavřeny, ale pouze na jeden rok. Poslední záchranou měl být Hupmobile Cord s pohonem zadních kol a s karosérií hodně podobnou Cordu. Na trhu se objevil v roce 1939, kdy firma ještě plánovala model s pohonem předních kol, ale k němu už nedošlo, protože v roce 1940 definitivně značka Hupmobile zmizela z automobilového světa.

Jindřich Lasík

Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
Veterán
previous Back to list next
 

 
img img img img img img img img
Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla Eurooldtimers.com - Veterání, oltimer, historická vozidla
Thursday 25.4.2024
Copyright © 2000 - 2024 EuroOldtimers.Com TOPlist Reklama | Kontakt